Nybyggeri med sans for detaljerne

Vi er super tilfredse med det færdige resultat og har ikke fortrudt noget, selvom der er mange ting at tage stilling til som nybygger. Skydedøren og det store vinduesparti ud mod haven er et hit.

Lone A. Laursen og John H. Pedersen

Plast bedst i test

Tømrermesteren anbefalede vinduer og døre fra Primo, men Lone og John var skeptiske: Var plastvinduer ikke klodsede? Ku’ de holde farven? Bliver de ikke nemt beskidte? Fagmandens råd, selvsyn og fabriksbesøg gjorde udslaget. Primos energivinduer var det bedste valg. Lone og John valgte Alulight modellen i plast/alu og en lavenergiløsning med 3-lagskryptonglas og ”varm kant”.

Med hjælp fra arkitekt Øjvind Andersen, Arkitektladen i Ribe, har Pia og Torben skabt et hjem ud over det sædvanlige. 370 spændende kvadratmeter fordelt på to etager har familien at boltre sig på. 19 hjørner og 6 kviste giver huset mange utraditionelle detaljer. Byggeriet har stillet store krav til vinduespartierne, bl.a. med buede vinduer og en stil, der passer til arkitekturen.

Gennemtænkte løsninger

Det er som med alt andet på Kongehøj ingen tilfældighed, at facaden mod haven består af glas: Gulv-til-loft glaspartier og en stor skyde-kip dør. ”Vi ville ha’ en terrassedør, der ikke tager plads op hverken ind i rummet eller udad” fortæller Lone. ”Det har vi fået, og det er en af de små detaljer, der gør hverdagen lidt nemmere – her skal vi ikke tage højde for en dør, der åbner, når vi flytter rundt på havemøbler og krukker.

Det er ligeledes et bevidst ønske om at være ugenert, når parret har valgt at have så mange vinduer mod syd, samtidig med, at vinduerne mod nord (i køkken, bad og soveværelse) er højt placeret og har let matteret glas, så man ikke kan kigge ind, men stadig får masser af sollys ind.

I alt er der i villaen 16 vinduer, en facadedør (halvdør) samt skydedøren ud til haven. Frostholm Tømrer & Snedkerfirma har stået for byggeriet og har købt facadeelementer hos Optimera.

Sans for detaljerne

Lone Laursen og John Pedersen er med god grund ovenud tilfredse med deres nye hjem. Det er flot og indbydende, og det fungerer. Tilfredsheden kan især tilskrives deres blik for detaljerne i indretning og funktionalitet. Der er ikke en eneste stikkontakt eller ledning, de ikke har tænkt endelig brug af, og det samme gælder for resten af husets indretning og installationer, også vinduer og døre. Parret har selv tegnet huset – og har været kompromisløse i deres løsninger og materialevalg.

Ville have et passivhus

Udgangspunktet for den 183 m2 store villa var, at det skulle være fremtidssikret. Ikke for småt til at ha’ familien boende eller måske arbejde hjemmefra og ikke for stort til engang at huse et ældre par. Desuden skulle huset være energirigtigt, så tæt på et passivhus som muligt.
Som det er med lavenergihuse er huset nu så tæt og godt isoleret, at et Genvex-anlæg er et must for at sikre et sundt indeklima, og det endda selvom der er valgt indvendige vægge i et særligt åndbart materiale – glasfiberarmerede, cementbaserede gipsplader.